Motto: “- Mam’mare! de ce nu mai vine?… Eu vreau să vie!”
“Domnul Goe” – I.L. Caragiale
„-De ce nu sunt 20.000 de noi locuri de muncă în Craiova?… Eu vreau să fie!”
Recunoașteți personajul real care ar da o astfel de replică parafrazată după nemuritorul Domn Goe al lui Caragiale? Această replică caracterizează cel mai bine concepția privind administrarea unui oraș pe care o are Doamna Goe, cea pe care majoritatea craiovenilor au ales-o să conducă destinele urbei.
Dacă ar fi să enumăr pilonii pe care se sprijină modul în care este condusă astăzi Craiova, aceștia sunt amatorism, habarnism și voluntarism.
Amatorismul este modul de exercitarea a unei funcții sau profesii după „ureche”, după inspirație de moment, superficialitate care printre altele poate fi demonstrată și de neglijența cu care sunt redactate sau verificate acte oficiale. Mă întreb, în acest sens, cum este posibil ca într-un act oficial cum este de exemplu punctul 6 de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local, intitulat „Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2013”, să apară în rândul documentelor justificative privind reparațiile curente la școlile din Craiova o situație ce datează din anul 2009, culmea semnată de primarul de atunci, Antonie Solomon. Pe astfel de documente și situații decizi o alocare de bani pentru școli în anul de grație 2013? Explicația este amatorism sau molipsitoarea boală copy/paste care începe să-și manifeste simptomele la toate nivelurile administrație, fie centrale, fie locale, dar care poartă numele USL? (pentru documentare intrați pe site-ul Primăriei și vizualizați pagina 13 din proiectul menționat).
Habarnism înseamnă să nu studiezi o problemă, să nu o cunoști, dar să te manifești ca și cum ai fi expert. Vă reamintesc un episod, din păcate prea puțin discutat la vremea respectivă, când în iarna trecută Doamna Goe a luat decizia să mărească taxele de folosire a domeniului public cu, atenție, 2.250%, practic de la 4 lei/lună/mp la 90 lei/lună/mp. Când i s-a atras atenția atât în comisia de specialitate, cât și în plen că o astfel de taxă este în jurul sumei de 22 Euro/mp care depășește inclusiv chiria care se achită în Craiova pentru spații de birouri de clasă A complet amenajate, răspunsul a fost în cel mai pur stil Domnul Goe, citez: „-Ce treabă ai tu, urâtule?” și evident majoritatea a votat într-o veselie. Partea halucinantă este că după câteva luni, realizând că taxa întrece posibilitățile oricărui comerciant de altceva decât etnobotanice, tarifele au fost aduse la valoarea propusă de actualizare cu rata inflației, însă bună parte din presă a titrat că la inițiativa doamnei Primar și a USL, taxele în Craiova au fost reduse.
Cum putem califica hotărârea proaspătă de achiziționare a terenului din Balta Craioviței, la care un consilier sau chiar Ordinul Arhitecților au încercat să arate că nu constituie o prioritate pentru oraș, replica dată a fost din același Cargiale: „- Vezi că sunteţi proaste amândouă?”, iar astăzi vedem cu toții cum achiziția dispare din rândul investițiilor așa cum ceruseră „proștii”, iar banii prevăzuți pleacă la figurine vegetale?
Voluntarismul înseamnă credința că este suficient să vrei și totul se va face, uitând proverbul popular „Geaba fu’ dorință, de nu fu’ putință”. Astfel poți crede că este suficient să vrei să creezi 20.000 de locuri de muncă și peste noapte ele să apară, dar realitatea să arate nu doar că nu ai reușit 20.000, ci că ai mai puține ca în mandatul trecut, las la o parte că angajamentul mai recent al d-lui. Ponta este de doar 50.000 de noi locuri la nivel național, asta însemnând că dânsul doarme liniștit pentru că jumătate dintre ele vor fi în Craiova. Voluntarism se cheamă și actul unilateral de voință prin care târăști Consiliul Local în mahalagismul unui proces cu FRF, pe care astăzi îl retragi cu aceeași nonșalanță, contând pe obediența și lipsa de reacție a unei majorități mute în Consiliul Local.
Eu sunt îngrijorat în clipa în care aloci la o rectificare pentru festivalul Haiducilor și alte chermeze de imagine 5,5 miliarde lei vechi sumă comparabilă cu cea pentru sănătate, cultură sau învățământ, în clipa în care Craiova devine gazdă a evenimentelor cu bătăi, doar pentru că ăsta este sportul care îi place lui Goe centură neagră, amintindu-ne galele de lupte K1, bătălia de pe vremea lui Mihai Viteazu din Parcul Romanescu, acum lupta haiducilor și bănuiesc că urmează în anii următori dacii și romanii, bătaia de la Turtucaia sau alte astfel de evenimente. Îngrijorarea mea vine din faptul că așa cum Domnul Goe a tras în cele din urmă semnalul de alarmă și a oprit trenul, culcându-se apoi nevinovat și în Craiova se trage semnalul care va încremeni orașul pe primele locuri în topul șomajului sau al numărului celor care primesc ajutoare sociale, un oraș al asistaților în fosta citadelă industrială de acum câteva decenii.
Publicat în Gazeta de Sud pe 25 iulie 2013